Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Kemaskini Pada: 16 Dis 2018
Versi 8.1.2
Mengenai PELITAMengenai PELITA

Lembaga Pembangunan dan Lindungan Tanah (PELITA) telah ditubuhkan pada bulan Jun 1981 sebagai sebuah badan berkanun milik kerajaan negeri dengan matlamat untuk menjadi pemangkin dalam pembangunan tanah di Sarawak. Aktiviti utama PELITA termasuklah Pembangunan Bandar dan Hartanah, Pembangunan Perladangan dan Pusat Pertumbuhan Desa. PELITA mempunyai anak-anak syarikat dan bersekutu dengan aset terkumpul yang bernilai lebih RM1.6 bilion. Selepas lebih daripada 30 tahun terlibat dalam bidang perniagaan, PELITA bukan saja bertujuan untuk menjadi pemangkin pertumbuhan dan pembangunan tetapi juga menjadi pemangkin perubahan ekonomi negeri Sarawak.

PELITA telah menyumbang dengan ketara ke arah pembangunan tanah di Sarawak. PELITA telah bekerjasama dengan sektor swasta untuk mensinergikan hartanah dan pembangunan perladangan di negeri ini dengan menggembleng sumber kewangan, modal dan kepakaran pengurusan sektor swasta. Projek usahasama ini adalah lebih menjurus ke arah menjana pembangunan ekonomi dan kekayaan bagi negeri serta rakyat.

PELITA telah menyumbang dalam menambah mercu tanda baru di bandaraya Kuching dan lain-lain bandar utama di Sarawak dalam projek kediaman dan komersil, menaiktaraf kawasan luar bandar dan bandar-bandar kecil yang sedia ada. Sebagai pemangkin, PELITA menerajui pembangunan pusat pertumbuhan dalam negeri, menaiktaraf pekan lama dan mewujudkan bandar-bandar baru untuk menyediakan serta memperbaiki kemudahan asas dan infrastruktur untuk kebaikan penduduk luar bandar serta bandar.